Ilmainen arviointi! Etusivulle

PARKETTI HERALA OY
Vikinraitti 3
33880 Lempäälä

Puh. 040 584 9962,
03-367 2604

 
 

 

USEIN KYSYTTYÄ

 

Mikä puulaatu on kovin?

Merbau, jatoba ja muut eksoottiset puut ovat kestäviä. Yleisesti parketit on tehty kestämään normaalia kotikäyttöä, joten anna makusi ratkaista. Katso puulajien kovuudet kovuustaulukosta.

[Sivun alkuun]


Voiko lattialämmityksen laittaa parketin alle?

Kyllä. Parketti soveltuu lattialämmityksen kanssa. Kaikki puulajit paitsi pyökki ja vaahtera käyvät lattialämmityksen kanssa, sillä pyökki ja vaahtera reagoivat muita puulajeja voimakkaammin lämpötilan ja kosteuden vaihteluihin. Asennuksen aikana ja sen jälkeen huoneilman suhteellisen kosteuden on oltava 30-60% RH.

[Sivun alkuun]


Kuinka tasainen aluslattian tulee olla ennen parketin asentamista?

Alustan tasaisuus mitataan ennen asennuksen aloittamista esimerkiksi 2 metriä pitkällä vesivaa'alla. Sallittu poikkeama on 2000 mm:n matkalla ± 3 mm.

[Sivun alkuun]


Miten epätasaisuudet aluslattiassa voidaan korjata?

Betonialuslattia
Lattiassa olevat epätasaisuudet ja heitot tasataan tarvittaessa kaseiinittomalla (kaseiini) tasoitteella, ja käsittelyn jälkeen tasoitepinta hiotaan lattiahiomakivellä ja imuroidaan.

Levypohja tai vanha puulattia
Levyjen reunojen epätasaisuudet ja hammastukset poistetaan hiomalla. Jos vanha puulattia on epätasainen, sen pinta hiotaan. On myös syytä tarkistaa naulaus sekä lyödä lattia tarvittaessa narisevilta kohdin kierrenauloilla kiinni koolinkeihin.

[Sivun alkuun]


Voiko parketin asentaa suoraan betonilattialle?

Ei. Aluslattiaan täytyy laittaa alustan tasaajaksi ja askeläänieristykseksi välimateriaali.

Parketti voidaan myös asentaa suoraan huopapohjaisen muovimaton päälle, mikäli lattia on tasainen. Pehmeät kokolattiamatot ovat syytä poistaa, sillä ne ovat yleensä liian joustavia. Alusmateriaaliksi käyvät esimerkiksi:
korkkiraehuopa
solumuovi
aaltopahvi

Maakohtaisesti on olemassa erilaisia askelääneneristysmateriaaleja. Niiden käyttöohjeet ja tekniset arvot saa materiaalin valmistajalta.

[Sivun alkuun]


Aluslattia joustaa, mitä tehdä?

Onko lattia kiinni jostain kohtaa kiinteässä esteessä (seinässä, kynnyksessä)?
Onko kynnys, kaide tai muu vastaava kiinnitetty parketin läpi lattiaan?
Onko asennettu liian suuri alue yhteen, jolloin lattia ei pääse vapaasti elämään?
Onko lattiassa tasaisuuspoikkeamia enemmän kuin normi sallii? (2000 mm ± 3 mm)
Estääkö jokin raskas esine parketin elämisen?

Puutteelliset elämisvarat:
Sahataan raot seinien viereen ja kynnyksien kohdalle. Katkaistaan rakenne sopivien aukkojen kohdalta ja kiinnitetään peitelistat.

[Sivun alkuun]


Pintasäleet irtoilevat parketissa, mitä tehdä?

Jos irtoaminen on aina samalla laudan sivulla (lyöntipuolella), on säleet ilmeisesti lyöty irti käyttämällä lyöntisuojana pontillista parketin palaa, jolloin isku on kohdistunut pintasäleen reunaan. Säleet eivät kaikki irtoa välittömästi asennuksen jälkeen, vaan irtoilevat suhteellisen kosteuden muutoksesta tai mekaanisesta rasituksesta myöhemmin.
Jos irtoaminen on epäsäännöllistä, niin huoneilman suhteellinen kosteus voi olla alle 30%. Tästä selvä merkki on säleiden käpertyminen.

Säleiden korjauksia varten on kehitetty erityinen säleenvaihtotekniikka, joka mahdollistaa jälkeenpäin syntyneiden virheiden korjauksen. Pintasäleen vaihto kannattaa suorittaa, kun irronneita säleitä on alle 30 kpl / 50 m².

[Sivun alkuun]


Parkettiin on ilmestynyt rakoja lautojen pitkittäissaumoihin, mitä tehdä?

Asennus on suoritettu löysästi tai on käytetty liian vähän tai liian paljon liimaa. Pienet raot syntyvät puun normaalista elämisestä.

Pienet raot ja lohkeamat kitataan puun värillisellä kitillä, isojen rakojen kohdalla suoritetaan pintasäleen vaihto. Lautojen väliset raot korjataan kiristämällä asennusta, tässä yhteydessä voidaan joutua purkamaan osa lattiasta.

Hammastuksia parketissa?
Hammastuksia syntyy, kun lautaa ei asenneta liimoituksen jälkeen heti paikoilleen liiman ollessa vielä notkeaa, tai jos lattian pohja on erittäin vino tai epätasainen.

Lyhyellä matkalla esim. laudan pituudella olevat hammastukset korjataan säleenvaihdolla. Myös viallisen lautarivin tai yksittäisen laudan vaihto on mahdollista. Jos hammastusta on paljon, hiotaan koko lattia.

[Sivun alkuun]


Värivika tammiparketissa?

Jos alustassa on käytetty kaseiinipitoista tasoitetta ja pohja on ollut liian kostea asennusta tehtäessä, saattaa tammiparketin pintaan syntyä myöhemmin tummenneita kohtia. Tämä johtuu tammen parkkihappojen reagoinnista kaseiinin kanssa.

Värjäytyneet säleet tai laudat uusitaan.

[Sivun alkuun]


Miten lautaparkettia hoidetaan?

Lakatun parketin hoito on helppoa. Pääsääntöinen hoito on imurointi ja nihkeäpyyhintä. Tahrat on helpoin poistaa tuoreeltaan neutraalilla pesuaineella.

[Sivun alkuun]


Millä parketti käsitellään asennuksen jälkeen?

Lakattu parketti on asennuksen jälkeen käyttövalmis. Sitä ei tarvitse erikseen käsitellä.

[Sivun alkuun]


Mikä on paras alusmateriaali? Entä paras liima?

Parketin ja aluslattian välissä käytetään erilaisia alusmateriaaleja eristämään askelääniä. Liimaksi suosittelemme PVAC-liimaa.

[Sivun alkuun]